حمیدرضا حاجی‌حسینی

یکی بود یکی نبود

پروندهٔ یک سریال: «روزی روزگاری» سه دهه بعد

18 مرداد 1401

مواجههٔ نسل‌های مختلف با فیلم‌ها و سری‎ال‌های محبوب یا آثاری که به دلایل مختلفی اهمیت دارند، یکی از دغدغه‌هایم از گذشته تا کنون بوده و همواره واکنش‌های مردم، علاقه‌مندان سینما و منتقدان را در دوره‎های مختلف به آثار گوناگون رصد کرده‌ام. سال قبل در گروهی متشکل از علاقه‌مندان و نویسندگان سینمایی، نظرسنجی‌ای دربارهٔ بهترین سریال‌های ایرانی ترتیب دادم که رتبه‎های اول تا هفتم با حضور دوهزار رأی‎دهنده چنین شد: 1- داییجانناپلئون (ناصر تقوایی) 2- هزاردستان (علی حاتمی) 3- روزی روزگاری (امرالله احمدجو) 4- قصههای مجید (کیومرث پوراحمد) 5- روزگار قریب (کیانوش عیاری) 6- وضعیت سفید (حمید نعمت‌الله) 7- امام علیع (داود میرباقری). بعید نیست که در نظرسنجی‎های با تعداد رأی‎دهندگان بیش‌تر، نتیجهٔ نهایی تغییراتی کند و حتی برخی از سریال‎های متأخر، رتبه‎های بالا را کسب کنند. اما به احتمال بسیار زیاد، این چند سریال، در فهرست ده سریال محبوب و پرطرف‌دار تاریخ تلویزیون و رسانه‎های تصویری ایران جایگاه ثابتی خواهند داشت.

بیش‌تر بینندگان تلویزیون در اولین مواجهه با سریال روزی روزگاری، آن را اثری معمولی و مشابه با دیگر سریال‎های تاریخی پندآموز گذشته ارزیابی می‌کردند. تا قبل از آن چند سریال تاریخی موفق ساخته شده بود اما سریال‎ طنز نوآورانه کم‌تر تولید شده بود. البته روزی روزگاری سریالی کمدی نیست و ویژگی مهم کار احمدجو این است که در یک درام تاریخی، شخصیت‎های طناز و موقعیت‎های کمدی بکر را بر اساس ویژگی‎های فرهنگی و قومیتی ایرانیان در دل داستان جای داده و نه بر اساس تیپ‌ها و الگوهای کلیشه‎ای و تکراری طنز تصویری و نمایشی ایران. این طنازی شخصیت‎ها در کنار حماقت‎، زیرکی، رِندی، شیادی و حتی بدذاتی شخصیت‎های دیگر است که معنا پیدا می‎کند و این ترکیب عجیب و گاهی متناقض در ویژگی‎های رفتاری و شخصیتی مردمان روستانشین و صحرانشین در روایت داستان روزی روزگاری است که تجربهٔ بدیع و نوآورانهٔ احمدجو را ارزشمند می‎کند. برای بینندگان و نویسندگان سینمایی آن سال‌ها، شکل روایت داستان، شخصیت‎‎ها، اجرا و موسیقی متن ‌روزی روزگاری عجیب بود و تازگی داشت. به همین دلیل، اندکی طول کشید تا این سریال، طرف‌داران خاص خود را پیدا کند.

وسوسهٔ تدارک پرونده‌ای برای سریال روزی روزگاری از مدت‌ها قبل در ذهنم بود و گفت‎وگوی کامل حامد صرافی‌زاده با امرالله احمدجو کار را سبک‎تر کرد و جلو انداخت. البته فقط بخش‎هایی از این مصاحبه در پرونده هست. علاوه بر نوشته‌ها‎ و تحلیل‌های نسل‎های مختلف منتقدان‏، برای ثبت در تاریخ شفاهی، با دیگر دست‎اندرکاران سریال در حد ظرفیت پرونده گفت‎وگوهایی انجام شد. امید است این پرونده، بازخوانی و ثبت دیدگاه‎ها و خاطرات نویسنده و کارگردان، مخاطبان، بینندگان و عوامل این سریال پرطرف‌دار پس از گذشته سه دهه برای دوست‌داران این سریال و نسل بعدی مفید باشد.

ویدئوها از کانال آپارات «آوای فاخته»

ادامه مطلب در ماهنامه
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
© ۱۴۰۰ فیلم امروز
ماهنامه سینمایی فیلم امروز با اتکا به پشتوانه ای ۴۰ ساله، همراه با آغاز قرن جدید شروع به کار کرد.